Oavsett vilka djur man har måste man vara beredd på att de kostar en del pengar att ha djur. Bara en sådan sak som inköpet av djuret kostar en del, men i det långa loppet finns det kostnader som blir än högre.

Inköp av djuret

När det gäller katter och hundar kan man i regel se att renrasiga djur är betydligt dyrare än korsningar. En renrasig hund eller katt kan kosta tiotals tusen kronor. En kanin kostar omkring 1000 kronor och en hamster kan man få för 500 kronor. Priserna kan dock variera stort beroende på djurets ålder och skick.

Veterinärkostnader

En av de dyraste sakerna som förekommer när man har djur är veterinärkostnader. Det kan vara klokt att skaffa en försäkring till djuret så snart som möjligt. Försäkringen täcker en del av veterinärkostnaderna om djuret skulle skadas eller bli sjukt. Om man inte har en försäkring kan det rent av vara så att man tvingas ta bort sitt djur om det inte finns möjlighet att betala för en behandling hos veterinären.

Foder

Djurfoder finns i väldigt många olika varianter, smaker och prisklasser. Väljer man ett billigt foder kanske man kan klara sig undan med att betala några hundralappar i månaden, men om djuret behöver ett veterinärfoder kan den summa stiga med flera tusen kronor varje månad.

Leksaker och tillbehör

De flesta djur behöver också leksaker och andra tillbehör för att må bra. En fågel behöver en bur, fiskar behöver ett akvarium, hunden ett koppel och katten en kattlåda. Just tillbehör och leksaker finns i väldigt många olika prisklasser och det är ingen som säger att man måste köpa de dyraste varianterna. Man bör dock ha med det i sin budget.