Om man arbetar med djur, inom djurparker eller kanske som veterinär eller på helt andra sätt, behöver man också tänka på ekonomin. En sak som kan påverka utgifterna ganska mycket är elkostnaden. Ju större ytor man har att täcka upp, desto större elkostnad kan man få. Men hur kan man minska elkostnaden?

Jämför elavtal

Det kan vara klokt att jämföra elpriser med jämna mellanrum. När man tittar på ett rörligt elpris kan det många gånger vara billigare än fasta sådana eftersom man i ett fast elpris slår ut en summa över hela året. Med ett rörligt elavtal utan bindningstid kan du också enkelt byta elbolag om du känner för det.

Tvätta och diska fulla maskiner

En annan sak som är bra att tänka på är att man diskar och tvättar fulla maskiner. I arbetet med djur kan det bli både en del tvätt, och många tallrikar eller skålar att diska. Genom att se till så alla maskiner är fulla innan de körs slipper man slösa både vatten och elektricitet. Ibland kan det självklart vara så att något måste tvättas lite mer akut, men går det att undvika är det bra. Är det enstaka saker som ska diskas går det utmärkt att göra för hand med varmt vatten och diskmedel.

Välj solceller

Ett annat sätt att spara pengar och el på är genom att installera solpaneler. Har man tillgång till en större yta eller ett tak där solen ligger på under en stor del av dagen finns det många kronor att spara. De pengarna kan sedan gå till att ta hand om djuren, eller till andra roligare saker.

Andra sätt att spara energi på

Genom att spara energi och minska sin användning av elektricitet sparar man också pengar. Släck lampor där det inte behöver vara tänt, stäng av datorer och lämna inte tv-apparater i standby-läge. Bara genom de här åtgärderna blir det i regel ett par hundra kronor om året som kan sparas i lite större anläggningar där man vårdar djur.