Det har blivit populärt att skaffa en hund men det är inte alltid som nya hundägare är medvetna om det stora ansvar de åtar sig och vilka problem ett hundköp kan medföra. Det är mycket viktigt att vara medveten om innebörden av ett hundköp för din livsstil och din familj. Ett hundköp kräver en hel del funderande och kunskap innan du bestämmer dig för att skaffa en ny familjemedlem.

Köp hund på rätt sätt

När du eller din familj bestämt er för att köpa en hund är det viktigt att köpa din hund på rätt sätt. Var noga med att den hund du funderar på att köpa inte smugglats olagligt in till Sverige. En smuggelhund kan ha sjukdomar som du samt din familj kan drabbas av. Ett annat problem är att en sådan hund kan ha behandlats på ett dåligt sätt som gör det svårt för hunden att anpassa sig till ett familjeliv. Det är tyvärr inte ovanligt att hundvalpar som säljs via annons online har förts in i Sverige olagligt och helt saknar eller har bristfällig dokumentation. Dessa hundar har ofta vuxit upp under förfärliga förhållanden och kan i värsta fall föra in farliga smittor som exempelvis rabies till Sverige.

Köp en säker hund

När du köper en hund är det rekommenderat att se till att hunden är säker. Det innebär att du vet var hunden kommer från (i Sverige eller utomlands). En renrasig hund som är född i Sverige brukar ha sin moder registrerad i det centrala hundregistret. Begär alltid att får se mammans registrering. Se också till att få en köpeavtal där säljarens namn, telefonnummer och adress framgår. Olagliga smuggelhundar kostar ofta lika mycket som en laglig hund och det är därför viktigt att veta vem du köpt hunden från. Att köpa en renrasig hund är idag ganska dyrt men när du väl bestämt dig för att köpa en hund kan Lånakuten vara till hjälp. Hos Lånakuten kan du jämföra säkra lån utan uc vilket innebär att du kan behålla din goda kreditvärdighet när du söker lån. Dessa långivare gör upplysning hos Creditsafe eller Bisnode istället för UC vilket gör att din ansökan inte kommer att visas. Hos Låneakuten kan du i lugn och ro jämföra lån utan UC för att hitta det lån som är mest fördelaktigt för dig. Lån utan UC kommer inte att ge en negativ påverkan på din kreditvärdighet.

Välj hundras

När du väljer hundras är det viktigt att den hund du väljer kommer att passa din livsstil och din familj. Se över hur mycket tid du och din familj egentligen har att spendera på din nya familjemedlem. Olika hundar har olika behov som exempelvis en Husky behöver mycket motion och tid i naturen, en schäfer behöver träning och mycket tid med dess tränare, en border collie har mycket energi och behöver komma ut på långa promenader och så vidare. Ta reda på de olika hundrasernas behov och hitta den typ av hund som passar dig, din familj och livsstil bäst. Var alltid noga med att köpa en hund från en uppfödare i Sverige eller via lagliga och seriösa kontakter. En sjuk illegal hund kan kosta flera tusen kronor i veterinärvård plus att du riskerar att utsätta dig själv och andra (även djur) för allvarliga sjukdomar.