Att skaffa ett husdjur innebär ett stort ansvar och omtanke. Om man funderar på att skaffa sig en eller flera större papegojor, ska man ha tänkt igenom beslutet noga då en papegoja ofta kan leva lika länge som en människa. En större art av papegoja som arapapegoja, kan leva upp till 90 år och då har man skaffat sig en vän för livet som man ska värna om.
Fågelsjukdomar samt behandling av springmask hos människa
Det är viktigt att ha en bra försäkring till sin fågel om den blir sjuk och behöver veterinärvård. Även om man verkligen tar hand om sin papegoja, kan den ändå bli sjuk. Det finns varierande sjukdomar och tillstånd som en papegoja kan drabbats av. Även om man ger rätt vitaminer kan också vitaminbrist uppstå på grund av stress och oro som i sin tur påverkar immunförsvaret. Papegojor är experter på att dölja om de är sjuka och det är ett överlevnadsbeteende som följt med från det vilda livet för att inte bli dödade. En sjukdom som kan drabba en papegoja är bland annat papegojsjuka eller på latin ornithos pscittacos. Det finns bra råd för hur man upptäcker och förebygger papegojsjuka som är viktiga att tänka på. Det är viktigt att hålla rent regelbundet i buren, samt vara uppmärksam på om fågeln är trött eller hängig. Det är ytterst sällsynt att papegojsjuka överförs till människa, men det kan hända. En papegoja kan även drabbas av salmonella, mykobakterios eller till exempel mykoplasmos. Även parasitsjukdomen näbbskabb, och fotskabb kan uppstå. Parasitsjukdomar kan även drabba människor som till exempel springmask i tarmen. Sjukdomen är ofarlig men besvärlig med bland annat klåda i ändtarmsöppningen. Då finns det effektiv behandling mot springmask som snabbt dödar denna besvärliga parasit.
Skötselråd för papegojor
En papegoja kräver en bur som är godkänd enligt Jordbruksverkets mått i förhållande till papegojans storlek och art. En voljär kan vara lämplig för arter som ara eller grå jako. Det är ett större utrymme i ett rum där man har satt upp skyddande nät och fågeln kan röra sig bättre fritt i olika riktningar. Det är bra att ha naturliga trädslag i en bur eller voljär som inte är giftiga och passar bra, till exempel lönn, al, asp, lind, hassel, sälg, bok eller poppel. Grenar från fruktträd, som äppelträd, är extra uppskattade av en papegoja. När det kommer till foder ska man undvika att köpa fröblandningar i lösvikt. Dessa kan innehålla insekter och mögelsporer som kan göra en papegoja sjuk. Man kan istället köpa näringsrika pellets i förslutna påsar. En papegoja behöver även färsk näring och behöver även frukt och grönt. Många baljväxter och stenfrukter går bra. Man ska dock aldrig ge avokado då det är mycket giftigt och inte heller sötsaker som choklad! I övrigt går det bra med välkokt kyckling, fisk, yoghurt, fullkornsris, pasta och en mängd olika grönsaker. Att städa buren regelbundet är också viktigt och behöver man antibakteriellt, kan man använda sig av naturlig citronsyra som inte är skadlig för papegojan, en trasa och hett vatten.