Några av de vanligaste husdjuren i Sverige är hundar, katter och kaniner. De har länge varit vanliga husdjur i landet, och de förekommer också i resten av världen. Hunden och katten har använts som musjägare, samt inom jakt och jordbruk. Kaninerna användes från början till mat, men i dag är det minst lika vanligt att använda dem till kaninhoppning och utställning.

Hunden

Hunden sägs vara människans bästa vän. I dag används de till sällskap, tävlingar som agility, inom jakt och mycket annat. Hundar finns i väldigt många olika raser och storlekar. Det gör att man kan finna en hund som passar i stort sett alla.

Katter

Katter som lever på gårdar kan ofta hjälpa till genom att fånga möss som annars tar sig in i hus och andra byggnader. Katter i lägenhet är dock mestadels sällskap. Man kan också delta i olika kattutställningar och avla på katter. Även katter finns i olika storlekar och raser. De kan också vara olika aktiva och sällskapliga av sig.

Kaniner

Kaniner ses ibland inte som sällskapsdjur i samma mått som hundar och katter. Kaninen bor i en bur, ibland utomhus. Man kan ta ut den för att gosa med den eller för att ta hand om den men man bör inte ha den lös när den är obevakad. Kaninen kan också användas till utställning och avel. Vissa väljer också att delta i kaninhoppning. Där ska man, tillsammans med sin kanin hoppa genom en hinderbana. Hindren kan vara rejält höga sett till kaninens storlek. Just kaninhoppning är vanligast bland unga kaninägare.