Det är roligt att fördjupa sig inom naturvetenskap. Om du gillar natur och djur är det klokt att köpa ett mikroskop eller en stereolupp och verkligen undersöka naturen på djupet. Om du har barn är det också bra presenter och julklappar för att ge dem ett livslångt positivt förhållande till både naturvetenskap, kunskap och naturen.

Köp ett mikroskop

Det finns mikroskop i olika storlekar och prisklasser. Är du vuxen kan du satsa på ett lite bättre mikroskop och se det som en framtida hobbyinvestering. Dina barn kan också låna ditt mikroskop, vilket kommer ge dem mer kunskap och ett naturligt intresse för naturvetenskap, natur och djur. Mikrokosmos är verkligen intressant! Om du vill köpa ett mikroskop till ett barn kan du köpa ett lite mindre och billigare. Det finns särskilda barnmikroskop i bra prisklasser och som blir lagom stort för barn. Du kan välja mellan digitalt och analogt mikroskop. Köp ditt mikroskåp hos Astro som också har stereoluppar och förstoringsglas. Glöm inte att också köpa objekt- och täckglas. Det är de små glasskivor som du använder i själva mikroskopet. Du lägger objektet (det du vill titta på) på objektglaset, sedan droppar du en droppe vatten på glaset och täcker det med täckglaset. Nu kan du undersöka mikrokosmos och spännande celler med mikroskopet.

Upptäck mikrokosmos

Alla som gillar djur och natur borde ha ett förstoringsglas. Om du har ett djur kan du faktiskt använda förstoringsglaset om ditt djur har skadat sig, för att lättare se hur ett sår eller en hudåkomma ser ut. Det är också roligt att kunna se smådjur och kryp på ett enkelt sätt. Ett förstoringsglas kan du ta med dig i väskan på både båtturen och fjällvandringen, likväl som ha i djurens första hjälpen-låda.

En stereolupp är bra om du gillar att titta på saker ute i naturen. Alla barn borde få gå ut i skogen med stereolupp: se kryp i vattnet, spindlar, hur svampar ser ut på nära håll eller bara titta på sin egen hud. Du har en förstoring på 10x upp till 100x. 10x innebär att förstoringen blir tio gånger så stor som verkligheten.

Med ett mikroskop kan du verkligen upptäcka mikrokosmos ner på cellnivå. Att titta på mikrokosmos är inte bara något som intresserar naturvetare utan även konstnärer. Tycker du om att måla? Se hur ett sidentyg ser ut i ett mikroskop och bli inspirerad av naturens egna mönster. Också perfekt för barn som gillar att måla och skapa.