De flesta djurägare känner redan till vikten av att klä sig rätt för att ta hand om sina djur. Men du som är ny djurägare kan behöva en guide till vilka kläder som du behöver köpa, och vilka du inte ska använda när du har med djur att göra. Här kommer vi gå igenom några av de vanliga djuren och hur du behöver anpassa din klädsel för att både de och du ska få en bra tillvaro.

Hund

Behöver man verkligen särskilda kläder för att ha hund? Nej, inte nödvändigtvis men det finns ett antal saker att tänka på. Din hund kommer både behöva och vilja gå ut oavsett väder. Det måste du vara beredd att anpassa dig efter, och som du säkert redan vet finns det inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Investera i bra och tåliga fritidskläder som passar både i stadsmiljö och ute i naturen. Bara för att något är praktiskt behöver du inte tumma på estetiken. Skomässigt är ett par tåliga vandringskängor alltid ett bra köp om ni är ute i mer otillgänglig miljö. De kommer hålla länge och ett kvalitetsköp betalar nästan alltid tillbaka sig. Bra fotstöd gör också att risken för stukningar och andra skador minskar.

Häst

Om du har eller tar hand om en häst som fodervärd eller liknande behöver du flera uppsättningar kläder. Dels behöver du särskilda ridkläder, och dels behöver du kläder för stallet. Ridkläderna behöver inte vara av allra senaste snitt och svindyra utan det räcker om de är anpassade efter aktiviteten och bekväma. Om du känner dig bra i dina kläder kommer också din häst må bättre. För stallet behöver du tåliga och varma kläder. Det är ett tufft jobb att ha hand om en häst så klä dig därefter. Du kommer klampa omkring i spillning, hö och lera samt vara helt täckt i hästhår när du är klar. Så i de flesta fall är det lämpligt att ha med sig ombyteskläder så att du slipper sätta dig i bilen eller på bussen i stallkläderna.

Jordbruksdjur

När det kommer till nyttodjur såsom grisar, får och höns så är klädseln ett helt eget kapitel. Har du skaffat sådana behöver du i första hand ett par riktigt bra gummistövlar. För du kommer bli skitig om fötterna, och bökad eller pickad på. Andra bra kläder är ett riktigt bra regnställ, för har du en djurbesättning behöver du i ännu större grad än hundägare vara beredd på att ge dig ut avsett väder. Även den klassiska snickarbyxan eller liknande arbetsbyxor är ett bra köp. Det är tåliga kläder med många fickor, vilket är väldigt praktiskt när du sköter om dina djur. Utöver att ge dem mat och omvårdnad finns det alltid något som behöver lagas eller fixas, så hammare och spik är bra att ha med sig.