Katter är fantastiska sällskapsdjur och det är inte konstigt att katten är ett av våra mest älskade husdjur. Även om en katt är relativt lätt att sköta om, så innebär det ett stort ansvar att skaffa katt. Här berättar vi om vilka förberedelser som krävs och vad du behöver tänka över innan du välkomnar en katt in i ditt hem.

Köpa katt

Det finns många olika kattraser att välja mellan, var och en har sitt utseende och temperament. En raskatt kan kosta mellan 5 000 och 10 000 kronor. En vanlig huskatt är betydligt billigare, men är ett lika gott sällskap för det. Det går också att adoptera en katt från ett katthem. Det är en god gärning, och samtidigt ett gott köp eftersom det vanligtvis innebär att katten redan är kastrerad, avmaskad och vaccinerad. Oavsett varifrån du väljer att köpa den, så är det bra om det finns möjlighet att träffa katten innan du hämtar hem den. Förhoppningsvis får du då en känsla för kattens personlighet och därmed en bra start för er fortsatta samvaro tillsammans. En kattunge ska vara minst 12 veckor gammal innan den flyttar hemifrån.

När katten flyttar in

Redan innan katten anländer är det bra att ordna med en försäkring. På Kattförsakring.se kan du få hjälp att välja rätt försäkring. En bra försäkring kan spara många tusenlappar om olyckan skulle vara framme. När katten är 8-9 veckor gammal ska den vaccineras, därefter ytterligare en gång tre veckor senare. Kolla med uppfödaren om din kattunge är vaccinerad eller ej.

Kattens behov

En vuxen katt behöver tillsyn minst två gånger om dagen, medan en kattunge behöver ses till ännu oftare. Därför är det bra att vara hemma så mycket som möjligt under de första veckorna, innan kattungen har vant sig vid det nya hemmet. Fundera över vilka i din närhet som kan passa katten om du måste resa bort. Du är också skyldig att ge katten foder av bra kvalitet, och se till att den håller vikten. Om du planerar att skaffa en innekatt, så är det viktigt att se till att den får stimulans. Klösbrädor, leksaker och upphöjda liggplatser hjälper till att hålla katten sysselsatt.