Att dela sitt liv med ett eller flera djur är ett privilegium som också kommer med ett stort ansvar. Du som ägare har en skyldighet att ta hand om dina djur på bästa sätt, se till att du har en tillräckligt bra ekonomi för att sköta dem under hela deras liv och främja deras hälsa. Beroende på vilken sorts djur du skaffar är det viktigt att du sätter dig in i vad som krävs av dig för att ta hand om just den typen av djur.

Glädjen i att vara djurägare

Att vara djurägare innebär också en bättre hälsa för dig – studier visar att vi mår bättre när vi har sällskapet av ett eller flera djur i vår vardag. Många sorters djur bidrar med en social gemenskap, vilket är extra viktigt om du lever själv och kanske dessutom är äldre. Men oavsett din ålder är det mycket kärlek inblandat när du beslutar dig för att skaffa djur, och tar du väl hand om exempelvis din hund eller katt så får du mängder av ovillkorlig kärlek tillbaka. Tittar man mer på hälsoaspekten av att ha djur så visar studier att du minskar risken för att ditt barn blir allergiskt om familjen har hund eller djur redan under graviditeten. Är djuren redan en del av familjen när barnet kommer är det viktigt att ni introducerar dem för varandra på ett lugnt och positivt sätt.

Stärk er hälsa utomhus

Det finns fler sätt som våra husdjur främjar vår hälsa på. Speciellt om du har hund så ger det dig ett utmärkt tillfälle att komma ut utomhus mer. Hundar kräver ofta en hel del motion, men även om du skulle ha en mindre hund behöver den röra på sig och göra av med energi utomhus. Ju mer motion din hund behöver desto mer tid kommer ni vara ute i skog och mark, och det blir viktigt att du som ägare är förberedd på det både fysiskt och mentalt. Det är också viktigt att du ser till att du är rätt klädd för att vara ute, oavsett väder. Ett bra tips är att titta in på ITAB där de har ett brett utbud av fritids- och friluftskläder. Att ge dig ut på långpromenader eller träningar med din hund stärker både din och hundens hälsa utöver det faktum att ni kommer ha väldigt roligt ihop. Det finns enormt många aktiviteter du kan engagera din hund i om ni är ute i skogen, vilket också sätter din egen kreativitet i rullning.