Många kattägare känner igen sig i att möblerna efter en tid utsätts för klösmärken. De förekommer ofta utmed benen på stolar och bord, men även på mattor, soffor och sängar. Då detta beteende sällan tränas bort är det bra att förse hemmet med en plats där katten uppmuntras att klösa.

För dig som gärna vill erbjuda katten en plats att uttrycka sitt behov av att klösa finns flera alternativ. Oavsett vad du önskar finns olika modeller av klösträd för katt, liksom klösbrädor, klöspelare och leksaker. Gemensamt för många modeller är att de är tillverkade av material som är anpassade för kattens klor. Ett klösträd till din katt erbjuder även extra finesser i form av sittplatser och lek. Att klippa kattens klor är ofta nödvändigt för att de inte ska växa sig för långa, men det påverkar inte kattens behov av att klösa.

När du skaffar katt finns det viktiga saker att tänka på för att katten ska må bra. För att förstå kattens beteende i hemmet är det viktigt att komma ihåg varför de klöser på möblerna. Katten har sitt ursprung i naturen där de ska klara av att fånga sin egen föda, försvara sig och markera revir. För att hålla klorna i bra skick behöver katten klösa på lagom hårda underlag. Materialet ska låta kattens klor sjunka in utan att stöta emot baksidan, samtidigt som det ger ett stadigt grepp och bra höjd. Sisal är ett bra material att välja. Samtidigt får katten en möjlighet att doftmarkera på underlaget och sträcka ut musklerna i kroppen.

Klösbrädor finns i många varianter och det finns därför något för alla katter och hem. De största är utformade som en möbel i form av ett klösträd. De erbjuder flera olika hyllor i olika nivåer dit katten kan hoppa eller vila på. Katter uppskattar att sitta högt upp för att få överblick i hemmet och ett klösträd är därför uppskattat. Locka dit katten med leksaker eller kattmynta och täck skadade möbler med lösa tyger som stör beteendet.

Det finns även andra modeller som stimulerar kattens behov av att klösa. En vanlig variant är den klassiska klöspelaren som efterliknar en smal trädstam. En klösbräda är platt och kan placeras liggande på golvet eller fäst på väggen. Några varianter är designade för lek, vilket stimulerar katten samtidigt som klorna vässas.